Prezentare   Atelier   Instrumente   Galerie Foto   Contact           
Instrumente


Gypsy

           Aceasta este prima vioară model ” Kalas ”, pe care am construit-o în decursul a mai multor luni, calitatea, aspectul, măiestria și desigur sunetul a fost apreciat de un muzician din Roma, care a și cumpărat vioara. A fost construit tradițional și cu multă fantezie.
           Fileul fiind etichetat ” imposibil de folosit la vioară ”, fiindcă este rigid și nu se curbează. Faptul că am reușit să folosesc fileul la vioară, mi-a dăruit un sentiment de euforie.
           Nimic nu este imposibil, trebuie doar să vrei !


The beauty 

           Este format dintr-un complex de informații, privind construcția  instrumentelor. Pentru mine este o frumusețe rară în primul rând și are capturat în ea toată dragostea și plăcerea de a realiza un instrument.
           La vioara aceasta am lucrat doar când eram bine dispus și aveam timp doar pentru ea. Încă lucrez la instrument fiindcă și accesoriile vreau să fie deosebite și executate manual precum tot instrumentul este confecționat în totalitate tradițional.
           Această vioară este incepută de 9 ani și de atunci tot calculez și recalculez ce mai pot face să fie deosebită.
           Instrumentele mele pornesc din inimă iar sunetul lor se adresează inimilor.Ebony 

           Este un unicat ! Modelul este un model Kalas calculat cu o mare precizie și interes. Amestecul acestei idei care din 2003 a fost pornit, doar în anul 2013 s-a limpezit și am reușit să ajung la acest rezultat unic. Spun unic, fiindcă este conturat cu abanos marginea și fixat cu cuie din oase de animal, dar conturatul gâtului a fost adevărata provocare.
           Când lucrez la instrumentele mele parcă mă odihnesc, probabil pentru că le iubesc cu patimă !Ofranda 

           Am fost la o expoziție și la final am primit o floare. Nu aveam unde să pun acea floare și am așezat-o pe instrument și acesta a fost prilejul inspirației. Acea floare s-a contopit cu instrumentul și a ieșit acea imagine pe spatele instrumentului.
           Am conturat cu fileu, care este îmbibat în ”sânge de dragon” ca să aducă foc în inimile bărbaților și lacrimi în inimile doamnelor !Katy 

           Acest instrument se laudă cu eleganța modestă, fără "ornamente" fiind construit pentru concurs. Este executat manual și am avut grijă să primească  acea ”vibrație” în ochii oamenilor.
           Muzica acestui instrument va răscoli sentimentele și va face oamenii să plângă chiar și atunci când nu vor ințelege cuvintele acelei piese !The Oldie 

           Nu ştiu câţi ani are, dar bunicul meu avea acest instrument pe mobilă de când mă ştiu. Gâtul era rupt iar corpul era fisurat, am recondiţionat-o cu multă atenţie şi precizie. Culoarea a rămas cea originală şi nici din corp nu am schimbat, doar cele necesare ca să rămână amintirea instrumentului de pe mobila bunicului.
           Pentru acest instrument trebuie să găsesc violonistul perfect, ca muzica lui să fie ca ofrandă adus bunicului meu.Gypsy 2 

           Materialul acestui instrument are o poveste frumoasă, pe care am primit-o cadou de la un muzician în vârstă, care mi-a spus că din acel material cu mulți ani în urmă și-a dorit să-și facă o vioară ! Văzând la mine vioara ”Gypsy” a fost atât de incântat, încât mi-a dăruit materialul acela și m-a rugat să mai fac o vioară identică, chiar dacă el nu va mai avea putere să cânte la ea, măcar să trăiască cu gândul că materialul mult îngrijit nu a fost irosit.
           Niciodată nu este prea târziu să ți se îndeplinească o dorință !VIVA 

           Am fost invitat într-o pădure magnifică, unde s-a găsit un lemn cu toate calitățile pentru instrumente ( Paltin ) . în momentul când a fost lovit lemnul ( cu toporul ), parcă am auzit un freamăt în adâncul pădurii, iar când a pornit căderea am avut impresia că ‘‘ Frații ’’ îl susțin să nu cadă.
în final tot am doborât lemnul, dar ..... nu m-am simțit triumfător ! Cum era întins pe jos, mi-am zis ‘‘ Doamne l-am omorât ’’, și atunci am promis că voi face un instrument prin care să–mi exprim respectul față de natură și lemnul propriu zis !
           Ca atare, am sculptat și am umplut cu praf din abanos următorul mesaj în latină :
- ‘‘ In silvis viva silui ’’ adică ‘‘ în pădure trăia în tăcere ’’
- ‘‘ Canora ’’ adică ‘‘ Armonie ’’
- ‘‘ Jam mortua cano ’’ adică ‘‘ Chiar și mort cântă ’’
           Dacă tot tăiem lemnul din pădure, măcar să nu-l risipim și să nu uităm să replantăm !Hellier 

           Acest instrument este un vis! Visul bunicului meu! Avea o mapă ( dosar) în care ținea toate informațiile despre construcția viorilor. Acolo am zărit prima dată, la 11 ani, acele motive specifice. Nu știu ce l-a reținut pe bunicul meu să construiască această vioară, dar acum mi-aș dori să cânte pe vioara făcută de mine, cu degetele lui ușor alungite.

,, Dacă iubim pe cineva, ne interesează chiar și visele lui’’Greffuhle 

           Acest instrument este o ambiție de a realiza ceva magnific. Am avut ocazia să văd o copie ,,GREFFULE’’ care era pictat pe eclisă, iar motivele de pe față și spate erau abțibilduri. Spre deosebire de aceasta, instrumentul meu este în totalitate prelucrat manual, pe eclisă este sculptat și umplut cu praf din abanos. Pe față și spate, motivele sunt făcute din os de animal. Am acordat mult timp acestui proiect, dar știu că, după cum spune Zig Ziglar, ,,lucrurile mărețe se obțin încet’’.Sfântul

 

          Acest violoncel este executat manual. Am terminat instrumentul în alb în perioada sărbătorilor de iarnă ( perioada crăciunului ). De aici primise denumirea de " Sfântul " și ștampila cu o cruce din fileu care peste tot în lume are înțelesul lui.
           Violoncelul este realizat cu multă atenție și dintr-un material foarte uscat, liniile în mare parte sunt împrumutate de la un model Stradivarius, dar are multe caracteristici tip Kalas.
           Este pregătit pentru lăcuit și aștept momentul oportun pentru finisarea instrumentului.
           Sunt de părere că dacă reușești să transformi pasiunea în meserie, atunci ești cu adevărat fericit !


  © www.kalasinstruments.ro 2013. Toate drepturile rezervate.